Fysiotherapie voor ouderen

Fysiotherapie voor ouderen

Bij het ouder worden, treden er een aantal veranderingen op in het menselijk lichaam, onder andere bij het bewegen. Er spelen zich dan specifieke processen in het lichaam af, bijvoorbeeld de degeneratie van het gewrichtskraakbeen. Vaak ontstaan deze veranderingen geleidelijk en merkt men dat een aantal bewegingen of activiteiten lastig worden. De spierkracht, coördinatie en mobiliteit van de gewrichten nemen af, met als mogelijk gevolg pijnlijke spieren, stijfheid en problemen met dagelijkse bezigheden. De fysiotherapeut voor ouderen houdt hier tijdens de behandeling rekening mee.

Veel voorkomende klachten:

  • Verminderde algehele conditie
  • Pijn in gewrichten en spieren
  • Moeilijkheden met lopen
  • Problemen met alledaagse handelingen zoals opstaan, aankleden
  • Minder spierkracht na een operatie, zoals een nieuwe heup of knie
  • Klachten na een herseninfarct
  • Artrose

Wat doet de fysiotherapeut voor ouderen?

De fysiotherapeut inventariseert samen met de patiënt (en eventueel een familielid) de klachten en gezamenlijk wordt er een behandelplan opgesteld. De fysiotherapeut zal altijd proberen de patiënt zo actief mogelijk bij de behandeling te betrekken. Mogelijke behandelvormen zijn: oefeningen, looptraining, begeleiding bij het gebruik van hulpmiddelen, losmaken en sterker maken van spieren en gewrichten. Daarnaast heeft de fysiotherapeut oog voor het psycho-sociale aspect van de patient.

Valpreventie

Uit onderzoek is gebleken dat ouderen meer kans hebben om te vallen. In de meeste gevallen gebeurt dit in en om huis. De kans op verwondingen en botbreuken is erg groot. Daarnaast ontstaat er na een val vaak angst voor vallen en dus voor bewegen. Hierdoor gaat de persoon mogelijk situaties vermijden, gaat de conditie achteruit en kan iemand in een negatieve spiraal belanden, met zelfs een isolement tot gevolg. De therapeut bekijkt samen met de patiënt naar het bewegen en de thuissituatie en gaat daarna oefenen, gebruik makend van verschillende ondergronden, opstapjes, nagebootste hekjes, dubbeltaken etc. Op deze manier wordt het lopen verbeterd, de zekerheid in het lopen bevorderd en het valrisico verkleind. Het dagelijkse functioneren wordt vergemakkelijkt.

Wat zijn de kosten?

De kosten voor een behandeling zijn conform de algemene fysiotherapie (zie overzicht zorgpolissen van Independer). Wij adviseren u uw polis hierover te raadplegen.